Alleen, ik had her en der gelezen dat smocken op een Brother niet zo vanzelf zou gaan (omwille van het liggende spoeltje). En de onzekere ik stelde het dus steeds maar uit om eraan te beginnen.
Tot Compagnie M een workshop improviseerde voor de Lucy-jurk, een zomers jurkje met een gesmockte bovenkant. Simpeler kan een jurkje niet zijn, 2 rechthoeken als voor- en achterpand, en 4 rechthoekjes waar je bandjes van maakt. Maar het smocken wilde ik wel leren. En Marte zei dat ze ook een Brother getest had en het daarmee zeker en vast ook ging.
Dus pakte ik mijn machientje en materialen in, het smock-(elastisch)garen niet vergetend, een extra spoeltje en een überschattig paddenstoelenstofje bovenop om op een avond wat nieuws te leren én een tof jurkje vanonder de machine te toveren. Superleuk!
Omdat ik zo wat beloofd had om een foto-tutorial op mijn blog te zetten, besloot ik van ook nog een topje te smocken volgens dezelfde manier als het jurkje.
Hoe werkt dat nu?
Je draait het smockgaren handmatig op je spoel tegen de wijzers van de klok.
Achteraf blijkt ook de kwaliteit van het garen een rol te spelen. Marte kocht er bij Pieke Wieke en daar heb ik dan ook een voorraad opgeslagen (want die van de Hema, die ik eerst gebruikte, is duidelijk van mindere kwaliteit). Je draait de draad tot de spoel volledig vol zit (en de draad te allen tijde blijven vasthouden want het rolt SNEL weer af).
Je stopt het spoel in de machine zoals je normaal doet, behalve dat de draad nu niet door het gootje loopt aan de linkerkant.
Je houdt de draad met je linkerhand vast, alsook de bovendraad en met 1 vinger hou je het spoel naar beneden (want door die elastische draad heeft het de neiging van weg te springen). Met je andere hand ga je aan het wiel draaien om de onderdraad manueel op te halen. Het kan zijn dat je een paar keer moet proberen, maar eens de draad er is, trek je die helemaal naar boven. 3 handen zijn eigenlijk handiger!
Op de foto hier zie je hoe de draad goed loopt, recht naar boven dus.
Even testen op een proeflapje. Zo moet dat eruit zien...
And then you're good to go! Dus naaien maar... Vitesse op de hoogste stand want al wat je moet doen is rechtdoor stikken.
Voor het topje in maat 18mnd smockte ik 7 rijtjes, telkens op naaivoetbreedte van het vorige stiksel. Je hoeft niet te hechten.
En kijk eens hoe schoon!!
Dat is nu eens klare taal! Hopelijk lukt dat mijn Innovis 15 ook. Ik ga het zeker eens proberen na deze uitleg!! Mercikes!
BeantwoordenVerwijderenVeel succes ermee! Het is zo een leuke techniek en met weinig werk krijg je een mooie afwerking.
VerwijderenBedankt voor je uitleg hoe het moet met een Brother!!! Ga ik pinnen én gebruiken! Morgen al denk ik :p
BeantwoordenVerwijderenHeel interessant! Net een nieuwe Brother aangeschaft en al veel leuks gezien met smocken. Ga dit ook snel proberen.
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor de uitleg!
dank je wel!
BeantwoordenVerwijderentot nu toe gebruikte ik mijn oude naaimachine voor het smocken omdat het met mijn Brother nog niet lukte, vanaf nu dus wel!
madebyelke.blogspot.be
dank je wel!
BeantwoordenVerwijderentot nu toe gebruikte ik mijn oude naaimachine voor het smocken omdat het met mijn Brother nog niet lukte, vanaf nu dus wel!
madebyelke.blogspot.be
En ja hoor! Na ontelbare pogingen heb ik ook het licht gezien! Ik ben vanmiddag smockgaren van het merk Prym gaan kopen, heb je tutorial nog eens gevolgd en het ging als vanzelf! Bedankt!
BeantwoordenVerwijderenSuper, Mariëlle! Ik ben blij dat ik je heb kunnen helpen op deze manier. Laat het smocken nu maar beginnen!
VerwijderenWat fijn dat je het zo met de foto’s laat zien. Nu kan ik de jurk maken op mijn eigen machine
BeantwoordenVerwijderen