zondag 9 november 2014

Een kledingstuk met een nieuw leven (+ een give-away!)

Je kent dat wel, van die kledingstukken die maar in de kast blijven hangen en niet meer gedragen worden. Of een miskoop in de solden. Of iets wat je heel graag ziet, maar een vlek heeft die je er niet meer uit gekregen hebt met wassen.
In mijn geval was het een hemdje van de zoon in maat 140-146, die dit met zijn 158 nu écht niet meer aan kan, maar wat er nog heel goed uitziet en waar ik de stof zo leuk van vind.
En zo komt het dat je het niet over je hart krijgt om het weg te gooien. Zonde voor de portemonnee, waar moet je er weer mee blijven, de afvalberg is al zo groot... Redenen genoeg dus om het desbetreffende kledingstuk toch nog een tweede kans te geven. En waarom zou je niet eens gaan shoppen in een kringloopwinkel of een tweedehandswinkel, daar zijn soms schatten te vinden!

Zo kwamen 2 toffe dames, Lien Warmenbol en Gabriela Aguirrezabal, op het idee om een boek te maken:
Minimi, Naai hippe kinderkledij uit je eigen garderobe.


Het boek staat vol met leuke projecten om bestaande kleding om te toveren tot iets leuks voor de kleine kindjes tot 5 jaar (maar dat neemt niet weg dat je heel wat inspiratie vindt om ook voor de groteren ook iets te maken). Er zijn een aantal basis patroonstukken die je gebruikt voor alle projecten, van hemd- en polojurken over broeken/leggings en rokken tot accessoires zoals wanten of slofjes.


Op hun blog kan je ook een hele boel leuke informatie en tips&trics vinden.

Ik kocht het boek vorig weekend op de Antwerpse Boekenbeurs. Lien had me verteld dat ze er zouden staan ter promotie van hun boek. Ik ken Lien van het Naaiatelier. Daar vertelde ik al eerder over in dit blogbericht

En afgelopen week inspireerde het boek me al om dat hemdje van de zoon een nieuw leven te geven tot een hemdsjurk voor de dochter in maat 86-92.


Ik gebruikte het patroon van het borststuk en verlengde dat zoals aangegeven in het boek, naar voorbeeld van de sweaterjurk, tot een A-lijn jurk. Ik legde mijn patroondeel zo, dat de onderkant van de jurk gevormd werd door de originele zoom.


Ik knipte de mouwen van het hemdje open en gebruikte het patroonstuk voor de nieuwe mouwen, rekening houdend met de ellebooglappen die op het origineel hemd zaten.


De manchetten werden van de originele mouwen geknipt om weer aan de nieuwe mouw te zetten. Ook de kraag kon ik recycleren en weer aan de neklijn vastzetten. Omdat het hemdje op de rug een leuke applicatie heeft, zorgde ik dat het ook terug kon komen op het jurkje.

Ik haalde wat bijpassend gerief uit haar kast en zo heeft de dochter morgen weer een nieuw setje.


Hemd: maat 140-146 van Tom-Du tot een jurk in maat 86-92
Riem, cardigan en kousenbroek: JBC
Laarsjes: Stones&Bones van Benjamine

EDIT: voor wie zich afvraagt hoe het er op model zou uitzien, een snelle foto van mijn popje (in haar rommelspeelhoekje want geen tijd voor een fotoshoot nu). Ik vind het wel MEGAschattig! 



Om het boek te promoten, mag ik van Lien&Gabi zelfs eentje weggeven!
Bij deze ook mijn allereerste give-away...
Wat moet je doen om dit exemplaar in de wacht te slepen?
Mijn blog volgen: via bloglovin, of door te klikken op "Neem deel aan deze site" en een berichtje laten hieronder waarin ik graag wil lezen wat jouw plannen zijn met dit boek.
Op zondag 16 november zal 1 van de onschuldige handen in mijn gezin de naam van de gelukkige winnaar trekken. Veel succes!

60 opmerkingen:

  1. Ik heb al de kleren, ooit zelf gemaakt of door familie en of vrienden gemaakt, bij gehouden, van m'n eigen trouwkleed, van alle babykleding tot de kinderen nu groot zijn, én nu zou ik dus heel graag mij weer op het naaien/breien/.. gooien voor m'n eerste kleindochter, en het leukst zou zijn, dat ik er een deel van mezelf en van m'n kinderen kan in verwerken, daarom ook zo een grote interesse in het nieuwe boek :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn plannen met dit boek zijn om dit boek te gebruiken natuurlijk ��

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oh I love recykleren! Ik stap regelmatig de kringwinkel binnen op zoek naar XXL rokken of oude lakens en gordijnen. Mijn plannen: deze omzetten naar kledij voor de 2-jarige dochter, een heel dankbare draagster!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ik heb dit boek denk ik een half uur vast gehad op de boekenbeurs, super inspirerend! ik zou eindelijk die oude truien een 2de leven kunnen geven

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het recycleren van mooie kwaliteitskledingstukken, je hebt mijn aandacht. Dat boek lees ik in een stuk uit :)
    Bij de weg, mooi uithemdgrotebroerkleedje.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Gezien ik een "beetje" koopverslaafd ben en er jaarlijks heel wat zakken kledij de kledingcontainer ingaan, misschien eens tijd om mijn kids als goed doel voorop te stellen, en voor hen een aantal stuks uit mama's kast te recycleren.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Door het jojo-effect heb ik veel kledij die niet meer past. Via dit boek zou ik het een nieuw leven kunnen inblazen voor mijn dochters.
    :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een leuk idee ! Ik heb nog een hele berg kleding waar ik moeilijk afstand van kan doen ! Inspiratie is meer dan welkom ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Het is een hobby van mij om van iets oud of niet meer te dragen iets nieuw te maken!
    Dat geeft me enorm veel voldoening!
    Heel leuke ideetjes die erin staan!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Helemaal fan van upcycle! maar wat Inspiratie is wel welkom!
    En proficiat met je eerste give away! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Super! Fijn dat je me tagt! Dit stond al op mijn kerstlijstje :) lijkt me heerlijk om mama's toppertjes om te vormen tot kleertjes waar mijn Minime in kan stralen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Met dit boek kan ik mijn favoriete winkel 'think twice' nog eens bezoeken en geweldige stofjes uit tenten van kleren omtoveren tot stukken voor de kids en me :-D

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Super :-)! Te kleine hemden (papa) en kleding van mij upcyclen tot leuke kinderkleding voor de kleintjes van onze vrienden. Nee, nog geen mini`s hier :-).

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Nu de jongste spruit hier bijna 2j is, zal ik toch moeten toegeven dat de helft van mijn garderobe niet meer past (al die jeansbroeken :'( ) maar ik weiger ze weg te smijten, NEE! Daarom zou ik dit boek dus kunnen gebruiken, om mijn geliefde kledingstukken te zien herleven. Misschien worden ze dan zo vuil en kapot dat ik niet anders zal kunnen dan wegsmijten :)

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Oh graag! Dan kan ik mijn dochtertjes nog blij maken met de kleren die toch maar in mijn kast blijven liggen.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Zalig..moet tof zijn om mooie hemden nog een nieuw leven te kunnen geven! Ik doe graag mee en volg je via bloglovin. .

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik kocht een paar weken terug een retro hemdjurk voor 1€ in een 2de handswinkel. Die zou ik graag omtoveren tot een kledingstuk voor de dochter. Dit boek zou dus goed van pas komen!

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Heb het boek zien liggen maar zette het op mojn kerst/verjaardagslijstje :-)
    Winnen is uiteraard keicool en daarom wil.ik graag eens meedoen...
    Ik zou met de te grote kleren in mijn kast, omwille van vermagering, graag nog iets doen. Anders gaan ze de rode bak aan de kerk in :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Oh, dit boek zou ik graag willen! Ik vind het leuk om iets nieuws van iets oudste te maken...

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Ik ben fan :-) ... super leuke ideetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Ik hergebruik nu al geregeld materiaal. Dit boek zou mij nog meer inspiratie geven... wie weet win ik wel eens iets?

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Geweldig boek lijkt me, ik denk dat ik er veel aa. Zou hebben. Spannend.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Ik heb zelf kledingstuks, die niet meer passen of waarvan het model gedateerd,maar de print o zo leuk is. Dan kan ik mijn kast uitdunnen en de anderen nog wat meer doen uitpuilen

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Ik vind dit een heel leuk concept! Wil graag uit mijn kleerkast recycleren voor mijn mini's. Een opmerking toch: klopt het dat het Jacob patroon van zonen 09 in dit boek staat?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Sylvia, nee, hoor, geen Zonen09 patroon. Er staat een basis patroonstuk in om een broek te maken, 1 pijpdeel wat je dan 2x knipt om een broek te maken. Er staat ook een patroonstuk in voor een zakje. Daar hebben ze verschillende soorten van broeken en leggings mee gemaakt als voorbeeld. 1 voorbeeld daarvan is een broekbmet doorgestikte pijpen en het zakje opgestikt. Als je een Jacob-broek wil, zal je het Zonen09 patroon moeten kopen ;)

      Verwijderen
  25. Tof.altijd goed van die duurzame projecten en voor inspiratie

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Ik ben sterk begonnen met 30kg te vermageren. Als het gelukt is, wil ik heel graag van mijn te grote kleren de favoriete kleren van mijn dochters maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Hier 3 dochters op nog geen 2 jaar tijd, dus naar de winkel gaan is niet zo evident. Ik hou ervan om thuis met stofjes een leuke outfit te maken, dit boek zo SUPER zijn!!
    We like!!

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Leuk! Ik heb een tuniekje met een tof retro printje MAAR helaas een gaatje in. Ligt op de ga-ik-ooit-verwerken-stapel-maar-weet-begod-niet-hoe-eraan-te-beginnen. Inspiratie welkom dus!

    BeantwoordenVerwijderen
  29. De jurk en daarmee hele outfit zijn super leuk geworden/gebleven ;) Ik heb ook nog een hele stapel zwangerschapsgoed liggen dus die zou ik graag omzetten in nieuwe kleren voor onze kids. Ik zou het dus super vinden om hem te winnen. Volgen deed ik je al.

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Hier een mama die wat verslaafd is aan shoppen, en dus een overvolle kleerkast met veel stuks die eigenlijk niet meer gedragen worden...
    Dit boek zou me dus enorm kunnen helpen om die ongedragen kleertjes om te toveren tot leuke outfits voor mijn zoon of mijn nichtje !

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Ook ik ben fan van het recycleren van kleren. Tot nu toe beperkte het zich vooral tot het inkorten van rokken of verfraaien van t-shirts. Met dit boek zou ik nog een stapje verder kunnen gaan. Ik ben fan!

    BeantwoordenVerwijderen
  32. wauw, wat een boek. Dat zou hier zeker van pas komen, ik en mijn man kunnen geen kleren weggooien, maar ik heb nooit een idee wat er mee te doen. Hier zal ik dus zeker ideeën genoeg vinden en ook nog eens een hulp met hoe ze uit te voeren. Met een dochter van 2 en een zoon op komst is dit boek dus zeker welkom hier.

    BeantwoordenVerwijderen
  33. Leuk! Ik ben helemaal pro recykleren, maar inspiratie vinden is hier wat moeilijker... Met dat boek zou ik eindelijk de hoop kleren die hier liggen te wachten om hergebruikt te worden kunnen wegwerken :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  34. Oh, dat zoek ik al zo lang. Ik ben helemaal weg van de retrostoffen. Met dit boek krijgen de grote oma jurken eindelijk een bestemming. Nu maar duimen dat ik win !!

    BeantwoordenVerwijderen
  35. Zo leuk! Ik waag met veel plezier mijn kansje!

    BeantwoordenVerwijderen
  36. Ik heb een paar oude lange kleedjes van mij in de kast hangen. Ik doe ze nooit meer aan maar vindt de stof zo mooi. Het idee om er iets voor mijn dochter van te maken speelt al een tijdje door mijn hoofd, maar ik durf er niet aan beginnen. Misschien wel met dit boek?

    BeantwoordenVerwijderen
  37. Ik heb zelf geen kinderen maar veel vriendinnen wel. Ik maak geregeld kleedjes voor hun schatjes! Ik heb een tijd geleden een kleedje gemaakt van een hemd dat (gelukkig) enorm in de smaak viel. Het zou leuk zijn om meer ideeën te krijgen van ik kan maken van andere stukken. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  38. dank u wel nu weet ik eindelijk de naam van dit boek want had zien verschijnen op facebookpagina maar kenden de naam niet! maar het winnen zou natuurlijk nog beter zijn!!

    BeantwoordenVerwijderen
  39. Mijn man heeft een kast vol overhemden die hij amper draagt en ik heb ondertussen meer dan één maatje meer. Besluit: hoog tijd om aan de slag te gaan voor de kleinkinderen (eentje van twee en eentje op komst)

    BeantwoordenVerwijderen
  40. Er is een eerste klein grutje op komst in de familie, tijd om hem/haar dus te gaan verwennen met zelfgemaakte kleertjes! Dit boekje zou dus héél welkom zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  41. Aha, eindelijk een goed argument om grote kuis te houden in de kleerkast! Dat boek ziet er heel leuk uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  42. lijkt me super om aan 'recycling' te doen. alhoewel ik moet toegeven dat nu ik de naaimicrobe te pakken heb ik oude kleren ook meestal van alle nog bruikbare materiaal (ritsen, knopen, ...) ontdoe. maar een volledig kledingstuk, dat zou weer een nieuwe uitdaging zijn natuurlijk

    BeantwoordenVerwijderen
  43. Bericht van Myriam Pelckmans: Ik heb vroeger veel genaaid voor mezelf en voor de kinderen. Ook heb ik nog een heleboel 'oude' kleding liggen die niet meer gedragen wordt. Ondertussen is mijn eerste kleinkind op komst (december) en kan ik dan misschien met behulp van dit boek voor haar beginnen naaien. Lijkt met echt leuk om oudere kleding te recycleren.

    BeantwoordenVerwijderen
  44. Ik ben een enorme fan van re- en upcycling (al naargelang het resultaat). Misschien krijg ik met dit boek eindelijk mijn stapel 'tweede bestemming'-kleding weggewerkt. Pick me! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  45. leuke ideetjes , ik zou er zelf niet zijn opgekomen om het zo te maken ;

    BeantwoordenVerwijderen
  46. Super leuke give-away: wat ik er mee zou doen: van voor naar achter en van achter naar voor uitlezen, uitpluizen en kijken welk ik ervan wil maken :)

    BeantwoordenVerwijderen
  47. Oh, super schattig kleedje! Boek zou ik zeker ook wel willen, heb nog echt een hele hoop te recycleren kleren liggen...
    Groetjes,
    Annemie

    BeantwoordenVerwijderen
  48. Om die zwangerschapskelren die ik niet kan wegdoen, maar dus ook niet zo kan dragen, toch nog een leuke bestemming te geven!

    BeantwoordenVerwijderen
  49. Ik heb nog een hele reeks kleedjes die ik niet kan weggooien. Zelf pas ik ze al lang niet meer, maar ze zijn nog te mooi om weg te doen. Het zou zo leuk zijn om ze om te bouwen tot iets moois voor de dochter. Dit boek geeft me vast veel inspiratie daarvoor!

    BeantwoordenVerwijderen
  50. sinds ik terug aan het naaien ben, heb ik 3 stapels bij het opruimen van mijn kast: 1) to keep, 2) gaat "de zak" in en 3) dat kan nog wel eens van pas komen bij een of ander projectje/dat stofje is zooooooo mooi, maar het past niet meer/... Inspiratie is dus zeker welkom!

    BeantwoordenVerwijderen
  51. Ik naai sinds januari 2014. Mijn proefmodel is mijn metekindje van 2 jaar. Dit boek zou super interessant zijn om mij nog meer te specialiseren in het maken van kleertjes voor mijn ukje :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  52. Ik zou dit boek heel graag winnen om eindelijk die hoop kleding die zo mooi is maar spijtig genoeg te klein :-( te kunnen recyclen voor de kids. Mijn portemonnee zal u dankbaar zijn :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  53. Oh!!! Mag een man ook deelnemen? Om cadeau te doen aan mijn vriendin! Enkele maanden geleden werden wij voor het eerst papa en mama, ze verdient dit boek omdat ze zo'n fantastische mama is! En papa ziet ook graag leuke kleertjes voor onze kleine man, zodus ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  54. Mijn dochtertje is heel modebewust en ze wil er zo graag als mama uitzien. Ze zou het fantastisch vinden om een kleine mama-look te kunnen dragen. Ik doe dus supergraag mee!

    BeantwoordenVerwijderen
  55. Bedankt! Heel veel leuke reacties en ik ben een beetje overweldigd door hoeveel mensen er gereageerd hebben! Bij deze is de wedstrijd afgelopen. Straks wordt de winnaar bekend gemaakt :)

    BeantwoordenVerwijderen
  56. Wauw wat heb je daar een prachtig kleedje van gemaakt! Ik zou dit boek graag winnen om hier tijdens mijn langdurige periode zwangerschapsverlof al vele leuke kleertjes mee te maken om mijn kindje later in rond te laten lopen!

    BeantwoordenVerwijderen
  57. Deze vind ik prachtig!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen