woensdag 20 augustus 2014

Een simpel rokje (en peuterknietjes)

Nu Suze goed stapt, vind ik het tijd worden voor rokjes.
Baby's en rokjes, dat staat zo raar. Zo'n stukje overbodig stof dat altijd omhoog kruipt. Maar flinke stappertjes en rokjes, en schattige peuterknietjes... Daar gaan we voor!

En toevallig had ik daar het perfecte stofje voor gevonden: de Vintage Trailers van Elisabeth's Studio.
Liesellove post steeds teasers op haar Facebook van nieuwe stofjes die gaan binnen komen of net nieuw in de webshop zijn. Bij deze was het letterlijk meteen besteld nadat ik de foto gezien had op Facebook.

Zo'n stofje vraagt een niet te ingewikkeld patroon omdat het zelf al tot zijn recht komt.
Bij Dana Made It vond ik een tutorial voor een simpel rokje. En dat paste ik wat aan tot dit.


Even genieten van wat waterige zonnestraaltjes.


Kleine peutertjes zijn ook erg nieuwsgierig naar wat er achter de poort gebeurt...


Klimproof bevonden.


Zie die peuterknietjes!


Kruipproof bevonden!


Toch een geweldig printje en leuk te combineren met rood, blauw, grijs, groen...

Maar dan werd mijn kleine modelletje een beetje moe.

Dus stuurde ik ze snel naar bed, om nog af te sluiten met een Toertjes&Pateekes foto...


Stofje: Vintage Trailers van Elisabeth Studio's (Liesellove)
Cardigan: Little Feet (Wooply)
Schoentjes: Beberelis (Benjamine Mortsel)

Hoe maak je dit?

- Meet de taille (hier 50cm) en de lengte van de taille tot de knie (hier 23cm, maar ik deed er 4cm bij op de groei)

- Teken een rechthoek op patroonpapier:


De breedte is gelijk aan 1,5 keer de taillemaat + 4cm (2cm voor de naden links en rechts en 2 extra groeicentimers), en dit delen door 2 om een voorpand en achterpand te krijgen. Als je een vollere rok wil, kan je de taillemaat x2 doen.
De lengte is gelijk aan de lengte van de rok +1cm voor de zoom + 8cm om een tailleband te kunnen creëren. Trek een lijn bovenaan op 8cm van de rand. Die tailleband maakte ik in de voeringstof.
(Zelf deelde ik dit nog eens door 2 in de breedte om aan de stofvouw te tekenen)

- Knip je patroon uit en knip uit de stof:
  1. 2 x de voering (de grootste rechthoek)
  2. 2 x de buitenstof (de kleinste rechthoek - je kan je patroon bovenaan gewoon omvouwen op de lijn van de tailleband zodat je het achteraf nog opnieuw kan gebruiken)
- Alle randen overlocken of zigzaggen

- Naai buitenstof en voering van voorpand aan de zoom onderaan op elkaar op 1cm door goeie kanten op elkaar te leggen. Je maakt dus een onzichtbare zoom. Doe hetzelfde met de voering en buitenstof van het achterpand. Naden openstrijken.

- Leg nu het voorpand en achterpand open, dus voering en buitenstof open plooien en leg voering van voor- en achterpand met de goeie kanten op elkaar en buitenstof van voor- en achterpand met de goeie kanten op elkaar. Naai dan de zijnaden beginnende bovenaan bij de voering tot helemaal onderaan bij de buitenstof. Je naait daarbij ook de naad van de zoom vast. Strijk de naden open.

- Keer alles naar de goeie kant zodat de buitenstof de buitenkant van de rok wordt en de voering aan de binnenkant zit. Je hebt nu een deel van de voering die bovenaan boven de rok uit komt.

- Drieg de bovenkant van de buitenstof vast rondom rond op de voering (let wel op dat je je rok niet toe naait bovenaan ;) )

- Strijk bovenaan de voering 1cm naar buiten (dus aan de zichtbare buitenkant van de rok) en plooi dan de voering om zodat de rand van de omgestreken cm gelijk komt met de rand van de buitenstof bovenaan. Speldt vast.

- Stik nu op voetjesbreedte de voering vast op de buitenstof zodat je een tunnel krijgt. Ik deed er nog een 2de stiksel bij aan de onderkant van de tailleband om het niet te laten omkrullen. Laat wel ong. 2cm open om de elastiek erdoor te kunnen steken. Haal de driegdraad er weer uit.

- Haal de elastiek door de tunnel, naai de tunnel toe. Ik stikte mijn elastiek aan de 2 zijnaden vast (met de naad mee) zodat die geen eigen leven gaat leiden in de tailleband.

- Nog even strijken en showen maar!

2 opmerkingen: