dinsdag 3 november 2015

Sew-It-Up: Lady in Red (Thema 3: Kant)

... is dancing with me
Cheek to cheek...

Week 3 en officieel over de helft van de Sew-It-Up wedstrijd.
Jammer genoeg nog geen eerste plaats gehaald, maar toch nog niet als laatste geëindigd, en meedoen is altijd belangrijker dan winnen.
Mijn winterkleerkast is al weer wat meer gevuld en mijn voornemen van begin dit jaar om voornamelijk zelf kleding te naaien, komt aardig uit.
Mijn doel van deze wedstrijd was dan ook om enkel draagbare kledij te maken en niet één of ander kostuum dat daarna nooit meer uit de kast komt. En om met zoveel mogelijk stoffen uit mijn eigen voorraad naaien.
Voor opdracht 3 moest ik wel nog even gaan shoppen.

Technische opdracht: Maak een kledingstuk in kant.
Je mag alle soorten kant gebruiken en je kledingstuk zelf kiezen. De kant mag niet enkel als decoratie dienen. Minstens één kledingstuk van je outfit moet voor meer dan 50% uit kant bestaan. 
Beoordeling  op pasvorm, afwerking, technische vaardigheid, moeilijkheidsgraad.
Een kledingstuk voor minstens 50% uit kant. Dat hing er nog niet in mijn kast. Dat was ook niet iets wat ik zo snel zou maken of kopen. Dus even uit de comfortzone dan maar.

Als gewoonlijk zocht en vond ik inspiratie op Pinterest.


Ik wilde graag een jurk maken met een optisch verslankend effect door gebruik te maken van prinsessennaden en zijpanelen in een donkerdere kleur.
Zo creëer je een taille en worden de zwaardere delen van je lichaam overschaduwd.
Kant in zijn geheel vind ik al snel té romantisch en té klassiek. Voor mij mag het iets stoerder.
Dit patroon uit de Knipmode van Oktober 2013 leende zich daar uitstekend toe.
Ik kon nl. het kant combineren met een andere stof.
Origineel is het patroon bedoeld voor color blocking.


De zijpanelen zijn een stevige tricot met groot pied de poule motief dat ik vorig jaar vond bij Fabric.com. Ik gebruikte dat ook om de mouw een accent te geven.
Het is een raglanmouw, wat op zich ook weer wat stoerder en minder klassiek is.Verder gebruikte ik rekbare kant in combinatie met punta di roma in dezelfde kleur.
Deze kocht ik bij de Stoffenverkoop in Kapellen.


De mouwen zijn maar tot net boven de elleboog gevoerd met de punta. De rest van de mouw is enkel kant, wat het weer een speels effect geeft. Ik zoomde onderaan om met de punta als biais. En ik gebruikte die ook om de naad van de mouw te verstevigen.
Geen idee of dat de juiste technieken zijn, ik naaide heel erg op mijn gevoel.


Qua pasvorm vind ik de jurk heel fijn zitten. Bij Knipmode moet ik standaard maat 46 nemen, hoewel de matentabel aangeeft dat dit niet zou passen. Voor de zekerheid nam ik wel overal naden van 1,5cm om hier en daar nog wat extra stof te hebben.


Origineel moest er een rits in het patroon, ondanks dat het enkel maar te gebruiken is voor rekbare stoffen. Ik driegde dus even het deel waar de rits moest komen, en ontdekte bij de eerste pasbeurt dat het gewoon over het hoofd gaat. Weg rits dus.


Wat ik wel behield, was de split in de rok achteraan. Dat geeft net wat meer beweging bij het lopen. Best wel tevreden over hoe die gelukt is (en je moet het niet hebben van de uitleg van Knip, lang leve het Femma boek voor wat extra hulp).


Deze gaat geen alledaagse jurk worden. Maar een echte feestjurk hing er nog niet in de kast. Ik vind dat ik deze wel kan dragen op wat feestelijke gelegenheden. En ik voel me er comfortabel genoeg mee om niet te hoeven combineren met een cardigan om één of ander te verbergen. Jani zal het graag horen!

Nog wat extra fotootjes vanuit het MAS.


Vindt u deze ook geschikt om te feesten?
Breng dan aub uw stem uit op de website van Sew-It-Up.
Danku!

20 opmerkingen:

 1. Mooie jurk!
  Met je rode jurk voor de zwart-witte foto's denk ik onmiddelijk aan Schindler's List. Ik weet niet of dat je bedoeling was?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje! Ik dacht niet direct aan Schindler's list, maar wel het contrast in de foto tussen de luxe en de ellende op de foto, en het sombere zwart-witte met het vurige rood. De posters die daar hangen en de boodschap die daar wordt uitgedragen is zeker in de aard van Schindler's list.

   Verwijderen
 2. Prachtig! Je zal stralen tijdens de feestdagen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. zo mijn stem heb je alvast binnen.Ik vond het topje de mooiste ,maar dat zag er zo simpel uit.Jouw jurk heeft veel meer technieken en ik vind het afslankende strook zo mooi gedaan.Volgens mij ben je helemaal klaar voor de feesten.Top

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn stem kreeg je ook al, ik vind hem goed gelukt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mijn stem heb je ook gekregen! Zeker geschikt voor de feestdagen :)! Knap werk

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Weeral prachtig, ik ben fan van jou creaties!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gestemd! Heel mooi hoor!! En kan perfect voor een feestelijke gelegenheid!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je staat er echt heel mooi mee! Een 10 op 10 voor deze opdracht.

  BeantwoordenVerwijderen