dinsdag 24 juni 2014

Zo'n overlock: wat doet dat nu eigenlijk!?!

Dat is zowat de meest gestelde vraag als naaisters nog niet met een overlock gewerkt hebben (inclusief mijn vraag toen ik nog veel en veel groener zag achter mijn oren, nog niet zo lang geleden).

Toen ik thuis aankondigde dat ik een overlock besteld had, kreeg ik als reactie "Nog een naaimachine??"... Waarop ik antwoordde: "Jij hebt toch ook een koersfiets en een mountainbike."
En zo kan je het misschien bekijken. Met de koerfiets ga je geen bergen beklimmen, met je gewone naaimachine ga je geen naden afwerken. Het kan wel, maar het is handiger met het juiste gerief.


Ik kocht me dus een Overlock Lewenstein 700DE via een groepsaankoop op facebook (met gratis extra voetensetje en mét garantie) en koos voor de optie om in de winkel een workshop te volgen "Haal meer uit uw lockmachine".

Voor mezelf en ook een beetje voor u, wil ik hier graag alles nog eens op een rijtje zetten.

Inrijgen
  • Als je je machine echt goed wil leren kennen, is het aangeraden om te beginnen met draad in verschillende kleuren zodat je bij het inrijgen en testen kan zien welke draad niet goed zit.
  • Neem de eerste keer je tijd!
  • De volgorde van inrijgen: eerst de bovengrijper (2de van rechts), dan de ondergrijper (meest rechts), dan de rechter naald (2de van links) en dan de linkernaald.
  • Je gaat best altijd uit van de fabrieksinstellingen. In principe zijn die instellingen goed. Je leest vaak dat mensen de spanning aanpassen, maar probeer eerst de draad echt goed tussen de spanningsplaten te positioneren, en dan lukt het meestal met de vooropgestelde spanning (vergeet dat knopje aan de rechterkant om de spanningsschijven te openen, dat gaat op den duur haperen en dan is je machientje eraan voor de moeite). 
  • Wanneer ga je aan de spanning draaien: als je met dunnere draad werkt bv. of bij bepaalde settings voor een speciale steek of toepassing.
Zo ziet een goeie gelockte steek eruit (4draads):


Aan de achterkant (links) en de voorkant (rechts) zie je gelijke lussen. Bovenaan liggen de lusjes over de stof zonder de stof samen te drukken maar het mag ook niet té los zijn.
Met deze steek kan je 2 stoffen aan elkaar zetten en tegelijk dus de naad afwerken (wat dus vooral gebeurt bij tricot en andere stretch stoffen).

3draads overlocken (= om de naden af te werken tegen rafelen)
  • Dat kan op 2 manieren:
    • Zonder de linkse naald: dan krijg je een dunne afwerking voor dunnere stoffen
    • Zonder de rechtse naald: dan krijg je een brede afwerking voor zwaardere stoffen zoals wol, jeans etc.
Aanhechten en afhechten
  • In principe hoeft het niet want meestal gaan de uiteinden van de gelockte naden verdwijnen in andere naden, maar je kan aan- en afhechten door na een 2tal cm te stoppen, de naald uit de stof te halen, het losse uiteinde van de 4 draden op je stof te leggen over de naad en weer verder of terug te locken.
  • Persoonlijk doe ik dat niet.
Hoeken maken en bochten nemen
  • Toegeven, een overlock is zo'n beetje een geweldadig machientje. Beetje gas geven en je stof schiet erdoor. Dus bij hoekjes en bochten is het voorzichtig zijn en de zware voet even achterwegen laten.
  • Voor bochten kan je best telkens de stof weer gelijk leggen met de rand van de machine - da's op ongeveer 1 cm.
  • Voor binnenhoeken: de stof dubbelvouwen zodat er een rechte lijn ontstaat, locken tot de hoek, naalden uit de stof, de stof 90° draaien en dan de andere zijde van de hoek afwerken (stof niet meer dubbel uiteraard).
  • Voor buitenhoeken moet je even rekening houden met een grotere naadwaarde en op elke hoek een uitsparing knippen om in 1 keer te kunnen locken. (Maar het werkt ook door gewoon te stoppen, naalden uit je stof, en dan van richting te veranderen)
De differentieel knop
  • De knop helemaal links achteraan dient om je transport in te stellen. Hoe hoger de differentieel, hoe minder het de stof zal rekken.

  • Wanneer is dat nu belangrijk? Als je stof hebt die heel erg rekt (en daarna niet meer mooi in model gaat, bv. gebreide stoffen), dan kan het gaan lubberen als je het overlockt. Door het differentieel hoger te zetten, ga je de stof minder uitrekken en dus een mooier resultaat krijgen.
  • Je kan deze knop ook gebruiken om je stof te rimpelen, bv. bij het aanzetten van mouwen. Zet dan het differentieel op 1,5 en het teveel aan stof van de mouwkop gaat vanzelf rimpelen omdat het ene stofje sneller door de overlock gaat dan het andere en wordt dan mooi in het armsgat geplaatst (or so they say). Je kan dan ook nog meer rimpelen door aan de draad te trekken die de linkse naald gemaakt heeft.
Rolzoompjes
  • Hier had ik een Eureka!momentje, ik vind rolzoompjes wel mooi en een makkelijke afwerking voor tricootjes of sweaterstof of voering... Al die stofjes die wat opkrullen en wegglijden en moeilijk om te zomen zijn (om maar te zwijgen van het omkrullen bij het dragen).
Zo'n toffe street look met het rolzoompje, he!
  • De settings van je machine:
    • 3 draads, de linkernaald en -draad verwijderen dus;
    • alle knoppen op stand R, t.t.z. de steeklengte, de breedte van het mes en de schuiver vooraan;
    • Spanning van de ondergrijper (de blauwe) op 7.
  • En dan kan je ook van die leuke golvende zoompjes maken (voor de mama's met dochters die graag zwierige rokjes dragen). Hoe? Heel simpel, gewoon harder trekken aan je stof terwijl het door de machine loopt.
Siernaden
  • Als je het mooi vindt om ergens een zichtbare naad te hebben (je hebt daar van die glitterdraad voor), dan kan dat ook met de overlock. Lijkt me nog wel tof bij een jeans ofzo.
  • Wat doe je dan:
    • Je laat je sierdraad door de bovenste grijper lopen;
    • de steeklengte op maximum;
    • de bovengrijper op spanning 4;
    • de ondergrijper op spanning 5;
    • de linkernaald op spanning 0;
    • de rechternaald zonder draad;
    • en het mes afzetten.
De voetjes
  • Mijn 2de Eureka! belevenis... Toen we het paspelvoetje uitprobeerden... Stofjes op elkaar met paspel ertussen, gas geven en tadaaaaaa!!! Paspel zit er mooi tussen, overal perfect, en dat allemaal in 1 keer! Tja, een mens kan met weinig heel content zijn!
Het magische gleufje van de paspelvoet
Zie hoe goed dat ertussen zit. In 1 beweging!!





  • Het rimpelvoetje: De ene stof zal sneller door de machine gaan dan de andere, waardoor die gerimpeld eraan gezet wordt. Het vergt oefening (en ik weet niet of ik het veel ga gebruiken, want ik vind een rimpeldraadje stikken en overal mooi gelijk rimpelen net zo makkelijk).

  • Het parelvoetje, als je eens een prinsessenjurk moet maken of een tas mooi wil afwerken. Zo'n pareltje kan wel eens leuk zijn (tenminste als je van kitsch houdt). Vergeet niet je mes uit te zetten en de linkernaaldspanning op 7 te zetten (afhankelijk van de dikte). Je steeklengte op 4. En heel voorzichtig zijn, want je naalden kunnen breken op die parels.
De pareltjes lopen door de gleuf (links bovenaan in de foto)
  • Het elastiekvoetje... Elastieken ergens aan vastnaaien, wat een miserie! Ondingen zijn het! Dit voetje helpt al wat mee, het begeleidt het elastiek en trekt eraan zodat je zelf meer kan focussen op het elastiek mooi langs de rand van je stof te krijgen. Ook weer veel oefenen hier!
De schroef vooraan begeleidt het elastiek over de stof. Hoe harder je die aanschroeft, hoe meer het elastiek zal rekken.
  • Het blindezoom voetje... Tja, dat werd ons afgeraden om te gebruiken... Dan gaan we er ook niet teveel woorden aan vuil maken.

Handig, he, zo'n extra, multifunctioneel machientje!


18 opmerkingen:

  1. dus dat knopje om de spanningsschijven te openen NIET induwen bij het bedraden? Wordt normaal gezien wel aangeraden om te doen, maar is niet gemakkelijk
    Een zeer klare uitleg!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Omaclaudine, het werd ons inderdaad afgeraden om het knopje in te duwen, door de winkel waar we de machine gekocht hebben. Specifiek voor deze Lewenstein, denk ik. Misschien hebben ze al vaker reparaties moeten doen, veronderstel ik. Het is niet echt nodig om die in te duwen bij het bedraden. Ze leerden ons van met je draad zo'n beetje te "flossen" tot die tussen de spanningsschijven zit. Je hoort precies een klikje en je voelt dan ook de spanning op de draad.

      Verwijderen
  2. super ,heel handig en goede uitleg ,bedankt

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bedankt voor de uitleg. Mijn overlock zit nog in de doos en heb er mij nog niet aan gewaagd. Koudwatervrees ! Bedankt voor deze uitleg, ik heb er zeker wat aan en probeer binnenkort mij over mijn vrees te zetten want je kan alles veel mooier afwerken hé. En ik heb er in geïnvesteerd dus moet ik het gebruiken. Aan mij heb je een nieuwe volger bij. Kom je ook eens bij mij kijken ?
    Lieve groetjes,
    CreativEls
    http://koekjehaakjemaakje.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Echt doen, CreativEls! Je zal zien dat je snel niet meer zonder kan ;) Ik kom zeker eens kijken op je blog.

      Verwijderen
  4. Dank je voor de uitleg! Dat paspelvoetje is precies wel het beste extra voetje bij je overlock?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Stan nel,
      Naast het gewone overlocken en tricot en andere stretch stoffen volledig aan elkaar te zetten met de overlock, is dat paspel voetje voor mij dus wel het beste extra voetje inderdaad. Als je nog geen extra voetjes hebt en je twijfelt over de aankoop, dan zou ik dat zeer zeker aanraden!
      Groetjes, Marie-Paule

      Verwijderen
  5. Heel mooie uitleg. Ik volg bij deze ook je blogje

    BeantwoordenVerwijderen
  6. super! Waar was juist die groepsaankoop? zoek er ook eentje

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi hoi, ben je nog steeds tevreden over dit toestel? Ik overweeg het ook aan te kopen via de groepsaankoop en lees overwegend veel positieve reacties. Echter daarnet kreeg ik van twee dames te horen dat ze het echt afraden. Is het een toestel dat meerdere lagen stof aan kan? En maakt het veel lawaai? Bedankt voor de reactie! :-D

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi, ik kocht enkele weken geleden een nieuwe overlock. Vooral omdat ik er zoveel mee naai, dat deze niet meer voldeed aan mijn eisen. Hij maakt inderdaad redelijk veel lawaai. Het kan door meerdere lagen, maar je moet dan wel wat helpen. Voor dit budget een goeie machine. Maar ik raad het niet aan voor dagelijks gebruik.

      Verwijderen
  8. Bedankt voor deze duidelijke uitleg! Zelf heb ik juist een lewenstein besteld :-) Hopelijk kan ik 1 van de dagen aan de slag met je tips en er alles uithalen wat er in zit!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Amaai, paspelvoet!!! Heerlijk. Als ik dit een week geleden had geweten. Nu halverwege een kleed ontdekt waar bijna overal paspelvoet hangt.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Dank je wel voor de uitleg, super.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Super, deze uitleg. Mijn machine stond al jaren te verstoffen en ik zag op tegen het opnieuw inrijgen. Ik heb weer hoop.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Is dat hetzelfde als een lockmachine? Hoe zet ik het mes uit?

    BeantwoordenVerwijderen